bakfietsvakantie
Avonturen,  Blogs

Vaart minderen: wat doe je als je ineens minder fietst?

We hebben al 1.150 kilometer achter de rug in 1 maand, zeventien dagen fietsen. Het is tijd om wat vaart te minderen. Ook omdat de temperaturen stijgen. Tijd voor rust voor iedereen en tijd voor bezinning. Wat doe je eigenlijk op de dagen waarop je niet fietst?

 

Vroeg, vroeger, vroegst

We starten steeds sneller op. De routine komt er lekker in. Al om half tien stappen we op de bakfiets. Een heerlijke route door de groene wijnvelden en pittoreske dorpjes. Waar wijn de grootste toeristische attractie is, pakt de Urban Arrow een mooie tweede plek. Mensen vragen ons de oren van het hoofd en we worden zelfs herkend tijdens onze lunch in een volgend dorp. Na 80 kilometer arriveren we op Camping Moulin De Collonge, waar we ons 5 dagen gaan settelen. En wat doe je na een hele dag door de wijnvelden: precies, een ijskoud biertje drinken!

 

Niet meer fietsen tijdens onze bakfietsvakantie

En dan zit je ineens vjf hele dagen op dezelfde plek. Niet fietsen, geen routes plannen, geen overnachtingsplek zoeken. De eerste dag fiets je nog naar de supermarkt 10 kilometer verderop, een beetje de benen in beweging houden. Je draait twee wasjes. Je laadt de batterijen op. En dan zoek je naar activiteiten die binnen loop-, fiets- of ov-afstand liggen. 

 

Een vakantieschema mét kleine kinderen én zonder auto

Mensen met kleine kinderen herkennen het vast: je wil van alles ondernemen en bekijken, maar dat is toch best een uitdaging. Voor alle slaapjes gedaan zijn, de kinderen ingesmeerd en geplast, ga je ergens heen, waar ze vervolgens na niet al te lange tijd wel weer op uitgekeken zijn. Je past je schema er op aan. Je moet niet te veel willen. Tel daar bij op dat je ook geen auto hebt en de mogelijkheden nemen nog verder af. 

 

Dus wat doe je dan met je bakfiets op de camping?

Zwemmen, eten koken op één pitje (dat kost altijd al best wat tijd), korte wandelingen, spelletjes, WK kijken op de tv-zolder en de tent regen- en stormproof maken voor het verwachte noodweer. En wij gaan met de bus naar een stad op een half uur afstand. Zo zie je Frankrijk ook eens van een andere kant. De chauffeur rookt rustig zijn peukje, terwijl de vertrektijd al geweest is en haalt vervolgens de verloren tijd in door te racen op te kleine weggetjes. En net als je met de trein wil, is er natuurlijk een staking. We zijn geen echte fiets-fietsers qua bagage, want we shoppen toch een nieuwe outfit in de uitverkoop, dat past nog net in de tas. Ook fietsen we naar een goed restaurant, 18 kilometer fietsafstand (enkele reis). Voordeel: je kan gerust een dessert eten, want je fietst het er zo weer af.

 

Tijd voor rust en bezinning

Ineens is er een maand voorbij. De dagen vlogen voorbij. Fietsen, tent opzetten en weer afbreken, eten, slapen. Het bakfietsleven is simpel. Nu is er weer meer tijd. De eerste gedachtes en gesprekken over carrière beginnen weer te komen. Er is weer wat meer contact met het thuisfront en de gemiste belangrijke post wordt door gestuurd. Wat is het “echte leven”? Wat we nu doen toch zeker ook, maar ook alles in Nederland is natuurlijk ons het echte leven. De rust zorgt er voor dat er weer ruimte is voor gedachtes en emoties over wat er thuis wel of juist niet is. Hoe integreren we een deel van wat we hier doen straks in ons leven? Het is te vroeg voor veel reflectie, ik laat de gedachtes nog even los…

 

De kluizenaars fietsen naar vrienden

De gedachtes even aan de kant en op de Urban Arrow naar onze vrienden Anna en Just, die met hun kinderen vakantie vieren in de Bourgogne. 66 kilometer met veel klimmetjes wordt beloond door een warm onthaal bij de ‘finish’ (voor nu dan). Na een maand met zijn viertjes delen we nu ook ons avontuur met vrienden. Ik heb er naar uitgekeken, het is echt bijzonder en leuk om bij hun huis aan te komen fietsen. 3 dagen Bourgondisch op het Franse platteland en tussendoor een blog typen (en posten als wordpress eindelijk weer functioneert).

2 Comments

  • Madelon & Matthijs

    Hee lieve Els en Os! (en Lucy en Beau!) – we lezen trouw jullie blogs en reizen zo vanaf de zijlijn een beetje met jullie mee. Geniet van deze dagen bij Anna en Just en straks met nieuwe energie verder. Veel liefs en keep us posted! xx

    • Elsbeth

      Thanks lieve madeloni en Matthijs. Je kan nog even blogs blijven volgen en dan zien we elkaar gezellig weer in Nederland (IJmuiden?). En dan ga ik je boek lezen natuurlijk! X

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *