bakfietsvakantie
Bakfiets: Praktisch,  Blogs,  Praktische info

“Relaxed zo’n elektrische fiets, dan hoef je niet te trappen”

Ik help je even uit de droom. Deze veelgehoorde opmerking onjuist. Zodra je stopt met trappen, stopt ook de ondersteuning door de elektromotor. Natuurlijk is het elektrische aspect van de bakfiets ontzettend fijn. Je legt makkelijk een grote afstand af, ook als je zwaarbeladen bent. En je trekt zo op bij het stoplicht of een helling. Maar trappen moet je wel degelijk.

 

Wat is een elektrische bakfiets eigenlijk?

Inkopper: een bakfiets is een fiets met een bak waar je kinderen of een andere lading in vervoert. Een elektrische bakfiets heeft een ingebouwde elektromotor. In het geval van de Urban Arrow eentje van Bosch. Deze elektromotor haalt zijn energie uit een batterij (of accu). Deze batterij laad je op bij een normaal stopcontact.

 

Hoe werkt de trapondersteuning?

De elektromotor geeft alleen trapondersteuning als je zelf ook trapt. Je kiest zelf hoe veel ondersteuning je wil. Er zijn vier standen: eco, tour, sport of turbo. Hoe meer ondersteuning je kiest hoe eerder je batterij leeg is natuurlijk. Het is even aftasten welke ondersteuningsstand goed combineert met welke versnelling. De ondersteuning stopt ook als je harder dan 25 kilometer per uur fietst. Dit is wel zo veilig voor je jezelf, je kinderen en andere weggebruikers. Je kan de fiets wel opvoeren, dit is illegaal en daarnaast is de fietst dan niet meer stabiel. Geen aanrader dus.

 

Hoe ver fiets je op een volle batterij?

Je verbruik hangt af van meerdere variabelen. Hoe meer je zelf trapt (dus minder trapondersteuning kiest) hoe langer je batterij mee gaat. Ook de windkracht en -richting spelen een grote rol. Hoe zwaar je de fiets belaadt is een grote factor en hoe hard je optrekt bij het stoplicht. En last but not least, of je een helling op moet. Een 400 Wh batterij gaat op de eco stand zonder tegenspoed of vracht wel 80 kilometer mee, maar wij rekenen gemiddeld op 50 kilometer actieradius. Dat betekent dat de Turbo er dan niet veel op gaat helaas. Of dat we onderweg moeten “bijtanken”.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *