bakfietsvakantie
Avonturen,  Blogs,  Kamperen

Pieken en dalen in de Ardennen

De balans na tien dagen: we fietsen stevig door, België heeft zo haar charmante kanten en de twijfel slaat even toe. En wat vinden de kinderen er eigenlijk van?

 

Vanaf dag 4 met zijn vieren

Vol goede moed en helemaal klaar voor het avontuur fietsen wij weg bij onze vrienden in Herk-de-Stad. Een makkelijk beginnetje met de kinderen in de Urban Arrow. 32 kilometer over oude spoorbanen naar Tienen. Ken je dat niet? Wij ook niet. Net zoals de meeste van deze (ietwat desolate), maar soms prachtige Belgische stadjes. 

 

Dat gaat lekker zeg

We vallen met onze neus in de boter met de stadscamping die we op internet vinden: De Mulkerij. Slechts een paar kampeerplekken, een zwemvijver, goede faciliteiten, heel veel kinderspeelgoed.  We blijven er drie nachtjes om even bij te komen van vier fietsdagen. Het gaat lekker. Ze zon schijnt en iedereen is blij.

 

Genoeg energie voor de volgende etappe

Binnen drie uur breken we de tent af en zit alles op en in de elektrische bakfiets. We zien er inmiddels uit als een soort rondtrekkende zigeuners met onze volgeladen fietsen. 8 kilometer via Namen (mooie stad) naar Profondeville vandaag. De route leidt ons langs de Maas. Ik word er vanzelf helemaal mindful van. De 58 kilometer doen we eigenlijk moeiteloos en we trakteren onszelf op een overnachting in een gite (appartement met tuintje). Op 1 dag afbreken en opzetten van de tent is veel van het goeie. En met het knetterende onweer die nacht ben ik erg blij dat ik in een bed lig.

 

De twijfel slaat toe

Schone was weer in de tas en het bakfietsje op. Verder zuidelijk langs de Maas. Na Dinant beginnen de eerste bergetappes. Dat is even andere koek. Flinke aanslag op de beenspieren, ondanks de turbo stand op de Urban Arrow. Maar wel een fijn gevoel dat ik ze kan hebben, die heuvels. Na een tijdje begint de regen. En krijg ik een bericht dat onze boeking met Airbnb niet gelukt is. Zo eindigt deze pittige dag na 50 kilometer noodgedwongen bij een camping in Wanlin. Een oud vrouwtje runt dit stuk grond, haar gebit ziet er uit alsof ze het tien jaar niet heeft gepoetst en helaas ziet het sanitair er ook zo uit. ‘s Nachts hoosbuien en onweer, een pannetje onder een lek in de tent. Hier blijven we echt maar 1 nacht en dan snel door. Morgen nog een dag fietsen, dat is van het goede.

 

Flinke klimmen naar Bertrix

Weer een dag op de Urban Arrow. De routes zijn echt heel mooi en ik heb er na de onrustige nacht toch echt weer veel zin in. Gisteravond naast het lek in de tent hebben we een luxe gite met sauna geboekt om te herstellen van de nattigheid en de kilometers. Met een tas vol boodschappen komen we na ruim 50 kilometer aan bij de gite. Heerlijk, hier gaan we de komende drie nachten zeker niet weg.

 

De Ardennen zijn alles wat je er van verwacht

Veel bos, weinig leven (als je de koeien niet mee rekent), flinke heuvels en gelukkig dito afdalingen. Onbetrouwbaar weer: het ene moment stralende zon en dan ineens weer een flinke onweersbui. Maar het is ook erg groen en mooi. Vol kastelen en kerken, pittoreske dorpen, goede streekproducten en rust.

 

Hoe vinden de kinderen het eigenlijk?

Deze vraag krijg ik regelmatig. En hij is moeilijk te beantwoorden. Ik ben er van overtuigd dat het voor kleine kinderen het belangrijkst is dat ze bij elkaar en hun ouders zijn om van de vakantie te genieten. Daarnaast dat ze niet te veel van hot naar her gesleept worden en dat er enige vorm van regelmaat is. 

 

Slaapjes in de bakfiets

Elke fietsdag zitten we tijdens het eerste slaapje van Beau op de fiets en hij ligt dan lekker te tukken. We stoppen regelmatig en praten met Lucy over alles wat ze ziet onderweg. Ik krijg de indruk dat ze beide heel gelukkig zijn en dat ze het leuk vinden (hoewel Lucy een voorkeur ontwikkelt voor het slapen in een huisje boven de tent). Maar als ik zelf voel dat het te veel wordt met op- en afbreken (dat was het afgelopen dagen wel), dan is het denk ik voor de kinderen ook te veel. Zij moeten een paar uur met minder aandacht doen als wij met de tent en de spullen bezig zijn. En hoe overtuig je ze dat het wél een leuke camping is als je het zelf vreselijk vindt en ze echt niet zonder slippers naar de WC mogen? 

 

Het juiste ritme

Ik weet nog niet wat uiteindelijk een goed ritme voor ons wordt. 3 dagen fietsen en 4 dagen rusten of juist meer om en om. We vinden nog uit wat bij ons past. Maar op dit moment zitten we lekker in die 4 dagen rust.

Wil je meer lezen over mijn twijfels? Dat kan in mijn andere blog van vandaag

Ontdek ook hoe de eerste dagen verlopen zijn

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *