bakfietsvakantie
Avonturen,  Blogs,  De voorbereiding

De kick-start van onze bakfiets reis

Even dacht ik vele jaloerse gedachten over alle mensen in het vliegtuig boven me. Relaxed, warm, zeker van hun bestemming. Wij: fietsend in de stromende regen, onweer, met nerderige poncho’s. Was dit echt mijn eigen idee? Ik stelde mij al voor hoe we aan zouden komen, alles doorweekt. Niet alleen wat we aan hadden, maar ook alle kleding en slaapzakken in de elektrische bakfiets. In de volgende plensbui de tent opzettend. 

 

We zijn vertrokken, er zit al 250 kilometer op vanaf Amsterdam. Hoe zijn de eerste drie dagen?

 

Klaar voor de start, af?

Eerst neem ik je nog even mee in de laatste dagen voor vertrek. Zo’n sabbatical leent zich uitstekend voor het afwerken van to-do-lijstjes die er al jaren liggen. Dus we hebben de loodgieter, de dakramenmonteur, de notaris en onze eigen kinderen over de vloer. Tegelijkertijd de tassen inpakken, het huis leegruimen en schoonmaken voor huurders en nog routes plannen. Uitgeput maar voldaan, twee uur later dan gepland, klaar voor vertrek.

 

Dag 1. Amsterdam – Leerdam: 80 kilometer

We willen even doorknallen en in ieder geval binnen een paar dagen in België zijn. Een optie was om “vals te spelen” in het begin en de fietsen in een busje een paar honderd kilometer verder te laten droppen. Na wat denkwerk bedachten we het volgende: Lucy en Beau zijn de eerste drie dagen bij hun lieve oma en oma en wij fietsen de eerste 250 kilometer flink door met zijn tweeën.

 

Na regen komt zonneschijn

De eerste dertig kilometer fietsen we door een hoosbui. Ik krijg voor het eerst toch echt wat twijfels over het bakfiets plan. Zelf ben ik niet van suiker, maar echt leuk is het niet, en voor kinderen al helemaal niet. Maar na regen komt zonneschijn. Het stuk Nederland had ik nu al niet meer willen missen. Het Groene Hart is op zijn groenst. Dampend in de zon na de regenbui. Het ruikt heerlijk. We zijn weg! Dit is ons voorland voor de komende drie maanden. 

 

Toch een beetje valsspelen

De eerste nacht kamperen we met zijn tweetjes op camping Lievelinge. We worden opgehaald door een vriend van Oscar, Heine, en we worden in de watten gelegd met een diner met zijn gezin in zijn tuin. Weer terug op de camping belanden we nog in een hip feestje met DJ van een niet nader te noemen sportmerk. Ik merk dat ik daar toch iets eerder afhaak met ruim 80 kilometer in de benen.

 

Dag 2. Leerdam – Eindhoven: 90 kilometer

We trappen de dag goed af met een topontbijt van Heine. Boeltje pakken en het zadel weer op. Het omgekeerde van dag 1 qua weer: 30 kilometer zon en daarna alleen maar regen. Gelukkig vandaag minder veldrijden dan gister, dus de mud race blijft ons bespaard. We steken drie rivieren over met pontjes en rond borreltijd zijn we bij vrienden in Eindhoven. In Eindhoven liggen de fietsdieven de laatste tijd op de loer, dus Esther is bij elk nachtelijk geluid uit bed gesprongen om onze fietsen te redden van potentiële criminele activiteiten.

 

Dag 3. Eindhoven – Herk-de-stad (Belgie): 90 kilometer

75 kilometer doorracen vandaag voor de hereniging met onze kinderen, die in Diest gebracht worden. Al snel zijn we in België, dat klusje hebben we toch maar mooi geklaard binnen 48 uur. We hebben geen tijd om te stoppen en inmiddels best een houten kont van al die uren op de fiets. De vele knuffels met Lucy en Beau (en een flinke lunch) maken alles goed 

 

Voor het echie

Nu begint het nog echter te worden: met zijn vieren zetten we onze reis voort. Nog 1 nachtje easy camping bij Frederik-Jan in de tuin en dan is het Echt echt. Geen heerlijk uitgebreide ontbijtjes meer (met hele goede koffie!), geen zekerheid van slaapplek en schone douche. Maar wel een avontuur. En daar krijg ik alleen maar meer zin in.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *