bakfietsvakantie
Avonturen,  Blogs,  De voorbereiding,  Kamperen

De grote test: ons proefkampeerweekend  

Het Pinksterweekend is het dan zo ver. Wij gaan twee weken voor ons echte vertrek “proefkamperen”. Voor het eerst met alle kampeerspullen op de fietsen naar de camping. Voor ons tegelijkertijd ook de eerste keer dat onze nieuwe tent uit het plastic komt, want kampeerervaring als ouders hebben we ook nog niet. Hoe vergaat het ons? Overleeft de relatie het en gaan de plannen voor een bakfietsvakantie nog door?

 

Bak(kum)fietsvakantie

Met bijna volledig bepakking (met uitzondering van kleding voor 3 maanden) fietsen we de “gebruikelijke “ 32 kilometer naar ons strandhuisje in IJmuiden. Daar kamperen we natuurlijk niet, maar zo kunnen we wel al twee keer oefenen met in- en uitpakken van alle spullen. Na een nachtje IJmuiden fietsen we ruim 20 kilometer door naar Camping Bakkum om daar naast de stacaravan van vrienden te kamperen. En de dag daarna weer terug naar Amsterdam (35 km).

 

Willen we dit nog 90 dagen doen?

Ja! Door het weekend hebben we alleen maar meer zin gekregen in het echte werk. Het inpakken valt me mee, we komen (nu nog) goed uit met de bagageruimte. Als je de berg met spullen ziet is dat echt een wonder. Het kost ook niet erg veel tijd. De tent opzetten kan je in je eentje doen en de tent is ruimer dan verwacht. Met dertien graden in de nacht is het slapen ook nog goed te doen. Het fietsen en alle onverwachte dingen, zoals veerpontjes of duinvossen, is echt net zo fijn als ik me had voorgesteld. Natuurlijk is het nog een beetje “valsspeel-kamperen”, we koken nog niet op ons ene gaspitje, maar barbequen lekker mee met Marc en Wyke, maar we zijn er wel klaar voor.

 

Valt er dan niets tegen?

Natuurlijk valt er ook wat tegen. Ten eerste het beetje tegenzin dat ik thuis heb om te vertrekken, omdat ook daar een enorme todo lijst ligt die voor 1 juni nog gedaan moet worden. Met een flinke (en koude) tegenwind wordt die tegenzin niet minder natuurlijk. Onze batterij gaat ook beduidend sneller leeg met deze wind.

 

Kibbelende ouders op de camping

Ten tweede het in- en uitpakken dan de bagage. Iedereen herinnert zich zijn kibbelende ouders die proberen de auto zo goed mogelijk in te pakken voor de vakantie. De één weet het beter dan de ander en natuurlijk zijn het te veel spullen. Dit is eigenlijk niet anders met de bakfiets. Onze eerste belangrijkste les is dus: probeer dit vooral niet samen te doen en breng routine aan. De spullen krijgen zo snel mogelijk een vaste plek (tassen van de kinderen achterop de fiets aan dezelfde zijde als waar ze zitten bijvoorbeeld) en we pakken zelf onze vaste taken. Want er is echt wel iets dat ik geleerd heb van die kibbelende ouders…

 

Geen tijd voor plaspauzes en hongerige kinderen

Ten derde is de mogelijkheid vaak te stoppen. Dit is ook de charme van het hele concept, maar bij de vierde abrupte plas sessie langs de weg gaat het toch tegen je werken. Het helpt ook zeker niet dat we tot nu toe toch altijd nog haast hebben. Óf we zijn te laat vertrokken en moeten ergens op tijd zijn óf er dreigt een baby hongerig te worden. Onze gemiddelde snelheid is dan ook nog steeds 25 km/uur. Dit gaan we wel wat afremmen tijdens de bakfietsvakantie

 

We zijn nog steeds bij elkaar

Dat onthul ik ook meteen maar, we blijken goed stressbestendig en kunnen ook lachen om de tegenvallers.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *