bakfietsvakantie
Bakfietsvakantie,  Blogs,  Kijkje in mijn gedachten

Bakfietsvakantie: duurzamer en anders reizen met kinderen

Wat een vooruitzicht: drie maanden sabbatical met onze kinderen! Maandenlang praatten wij over Australië en de Philipijnen. Tot ik naar de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek keek. Ik werd eerlijk gezegd niet door het hele programma geboeid, maar het raakte me wel toen hij het had over hoe we met zijn allen de wereld kapot vliegen en er straks niets meer overblijft om aan onze kinderen te laren zien.

 

Duurzamer reizen

Misschien versterkten de hormonale invloeden de buikpijn die ik kreeg van de CO2 uitstoot die onze geplande reis met zich mee zou brengen (onze zoon was 4 maanden oud). Maar er onstond toch echt het idee om het anders en groener te doen. Zo lang overheden niet ingrijpen en de belasting op kerosine nihil blijft, ben je zelf de enige die het vliegen kan beperken.

 

Een alternatief voor verre vliegvakanties

Tijdens een uitgebreide lunch met Oscar op 2 januari opperde ik dat we ook gewoon op onze elektrische bakfiets konden stappen en Europa konden doorkruizen. Mijn wielrenende vriend kon een dergelijk plan natuurlijk waarderen, dus overwogen wij enkele weken de voors en tegens van het plan. Al snel raakten we zo enthousiast over de voordelen van een bakfietsvakantie dat Australie al snel naar de achtergrond verdween.

 

De wishlist van een sabbatical

Voor de kinderen hoef je ook echt het vliegtuig niet in te stappen. Met elkaar zijn, buiten spelen en zwemmen staan op hun prioriteiten lijst. Op onze eigen lijst staat ook nog lekker eten, een reisbudget waar je niet van schrikt, geen lange dagen in de auto of in de camper zitten. Een bakfietsvakantie scoort nogal goed als je naar die lijstjes kijkt.


Bestemming Zuid-Frankrijk

Er waren enkele praktische obstakels die het fietsen naar bepaalde landen aan de andere kant van de Alpen niet toelaten (bijvoorbeeld dat klimmen met zo veel bagage niet echt een pretje is, zo fanatiek zijn wij ook weer niet) en ook de veiligheid van onszelf en de kinderen is natuurlijk een issue. Zo kwamen we uiteindelijk uit op Frankrijk. Een topland om te fietsen en (zo blijkt steeds meer) in het hoogseizoen treffen wij daar veel vrienden om onze reiservaring mee te delen.

 

Groene gedachten

Ik ben geen ras milieuactivist, maar merk dat de groene gedachten me toch regelmatig bezig houden. Ik ben ook geen heilige, ik zal heus nog wel eens een keer vliegen en ook eet ik (in zeer beperkte mate) vlees. Zelfs sluit ik niet uit dat we ooit weer een auto kopen. Maar ik kan makkelijk bepaalde dingen laten en het is leuk om te experimentern met alternatieven. Ons experiment om de auto weg te doen en van deelconcepten gebruik te maken gaat al drie jaar goed. Het experiment om met de bakfiets naar Zuid-Frankrijk te fietsen heeft nog geen uitkomst. Als de regen met bakken uit de lucht valt, de band is lek en we kunnen geen slaapplek vinden, is een bakfietsvakantie echt niet zo romantisch als het klinkt. Maar het avontuur is nu al leuk.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *